lunes, 18 de abril de 2011

ENTREVISTA A IOLANDA PINEDA

Iolanda Pineda (Alcaldesa de Salt)

Hola Marc, tal i com em vaig comprometre, aquí ho tens.

-Creu que els immigrants que vénen a Salt, s’integren adequadament i per tant han de tenir els mateixos drets? Per què?
N'hi ha de tots. La majoria segurament que si, però quan es produeix molta massificació la feina d'integració resulta més dificil. Els processos de integració s'han d'iniciar tot just es produeixen els primers moviments migratoris. Si s'apliquen polítiques d'acollida des de l'arribada del primer immigrant i es van adequant a mesura que es va produint, segurament que els processos d'acollida tindrien un resultat molt més efectiu. A Salt el problema es la massificació i el haver tancat els ulls sense actuar durant els primers anys. Ara es més dificil atrapar-ho però segur que ho aconseguirem.

-Creu que en els immigrants se’ls hauria de facilitar més ajuda per poder accedir algunes activitats del poble o activitats catalanes? Per què?
Els immigrants,com totes les persones siguin d'on siguin, el que necessiten es accedir a la informació amb les mateixes condicions que qualsevol altra persona. Si tens informació tens possibilitat d'accedir als serveis i a les diferents activitats que s'organitzen. D' altra banda a Salt moltes entitats autòctones estant integrant a gent d'altres cultures. Per tant s'els hi estant facilitant i donant a conèixer un espai nou de relació. El paper de les entitats cíviques, de la societat civil sempre es molt important en el procés de normalització de qualsevol societat. Les administracions poden donar suport a aquestes iniciatives i incentivar-les. Però el millor que li pot passar a qualsevol poble o ciutat es que sigui la seva mateixa societat civil qui faci aquest paper integrador i de coneixement i reconeixemnet mutu d'aquesta nova realitat.

-Si pogués crear una ONG què defensaria? Per què?
Home, es una pregunta molt complicada de respondre per que així de cop i volta el que jo voldria seria fundar una ONG que ajudés a solucionar tots els problemes que pateixen les persones en el món: fam, manca de feina, impossibilitat d'accedir a l'educació, impossibilitat de practicar l'esport,.... etc. Però aixó resulta impossible. Crec que si tingués aquesta possibilitat em decantaria per fundar una ONG que assegurés la formació i l'educació de totes les nenes i nens de la terra. L'accés a la formació assegura obrir-se moltes més possibilitats de futur. Una persona formada té sempre moltes més possibilitats de sortir-se'n a la vida que no pas una persona sense estudis. A més una persona formada pot trobar i aportar solucions als problemes dels que l'envolten i a la seva societat més propera. Per tant la formació sempre representa un paper primordial en el desenvolpuament personal, però també pot significar una potencialitat per la societat a la que pertany aquesta persona formada. El món seria molt diferent si tothom hagués accedit a l'educació en igualtat de condicions. Seria, sens dubte, molt millor.

-Creu que les diferencies que hi ha actualment entre un home i una dona envers el treball, son correctes o adequades? Per què?
S'ha millorat molt però encara s'ha de seguir millorant. No ho dic només jo. Recentment s'han publicat estudis i estadístiques de paisos del 1er món en la que ens demostra molt clarament que per els mateixos treballs, les mateixes responsabiltats i les mateixes dedicacions, els homes encara cobren més que les dones. Per tant encara no són correctes i s'ha de seguir millorant.

Les raons crec que són bàsicament històriques: la nostra societat occidental provée d'una cultura marcadament masclista, on l'home sempre ha tingut el poder. Canviar-ho ha estat molt complicat. Cal recordar que a l'Estat Espanyol fins fa uns 80 anys les dones no podien ni votar. Aquesta discriminació envers al dona que ara veiem tant clara i incomprensible no ho era tant fa ben poques dècades.

-Com solucionaria el conflicte "Arabio-israelià", si poguès col·laborar-hi?
La solució a aquest conflicte segurament es una de les més dificils de la història recent de la humanitat. A l'Orient Mitjà, però bàsicament a Palestina i Israel, conflueixen factors i interessos econòmics, polítics, religiosos, socials,... A mé ala hist`roia recent també va en contra d'unaposible solució negociada. Cal recordar que el naixement del nou estat d'Israel es va produir després de la 2ª Guerra Mundial bàsicament amb la migració dels jueus represaliats pels nazis alemanys. Aquest èxode es va produir amb el beneplàcit de totes les potències occidentals guanyadores d'aquesta guerra com Anglaterra, França o la URSS ara Rússia.

Els motius de l'ocupació de la terra de Palestina, llavors ocupada pels àrabs palestins, eran bàsicament religiosos: aquesta era la terra santa dels seus avantpassats. Era cert que hi havia jueus en aquestes terres en segles anteriors. Però segurament la forma com es va tornar a ocupar és l'inici del problema i l'explicació de molts dels conflictes posteriors.

Avui la solució es molt complexa. I ho és més perquè dóna la sensació que a una de les parts implicades en el conflicte li interessa més l'anilquilació de l'enemic que no pas una negociació que porti a un pacte entre els parts. La necessitat d'obtenir terres i aigua pels nous colons jueus xoca frontalament amb el desig dels palestins a conservar les seves terres i cases.

La única solució es una intervenció internacional neutral que, tenint en compte totes i cadascuna de les raons de les dues parts, elaborés un acord d'obligat compliment per israelians i palestins. A més s'hauria de desplegar una força internacional de pau que vetllés pel compliment estricte de l'acord. Degut a la parcialitat històricament manifestada en aquesta qüestió pels Estats Units, sembla que aquesta solució esdevé, avui per avui, una utopia. Els israelians i els palestins, em temo molt que es seguiran enfrontant i matant-se entre ells durant molt de temps.

1 comentario:

  1. L'alcaldessa de Salt us ha dedicat molta estona, i no crec que n'hi sobri de temps. Això vol dir que li heu plantejat molt bé la cosa i us ha vist com gent seriosa. Us felicito.

    ResponderEliminar